Grafische dossieranalyse

Cursusduur: 1 dag (9.00-16.15u)
Studiebelasting: 10 uur (Literatuur)
Niveau: hbo+
Deelnameprijs: 349,00
Incompany aanvraag
Voor de diagnostische praktijk ontwikkelde Martine Delfos een grafische wijze om het leven van een kind in beeld te brengen. Het ordenen en visualiseren kan voor het kind in kwestie een therapeutisch effect hebben. Omgekeerd helpt de precieze, objectieve ordening de hulpverlener om beter het perspectief van het kind te nemen. Het centrale element in deze grafische dossieranalyse is de ‘levenslijn’. De nadelen van een dossier zoals selectieve weergave en perspectief van de hulpverlener worden tegemoet getreden door de grote precisie en de perspectiefneming vanuit de hulpvrager. In één oogopslag wordt het leven van het kind in beeld gebracht en worden de gaten in het dossier zichtbaar. De grafische dossieranalyse brengt dingen aan het licht die anders ongezien blijven, zoals maanden die geassocieerd worden met traumatische gebeurtenissen. De bron van gedrag – aanleg, rijping, omgeving – wordt beter benaderbaar en geeft daarmee ook houvast hoe de behandeling vormgegeven moet worden.

De grafische dossieranalyse is ook opgenomen in het Handboek diagnostiek en hulpverlening van Kievit en Tak.

Programma

Eendaagse module

Doelgroep

De cursus Grafische dossieranalyse is met name geschikt voor diagnostici, professionals in de ggz, hulpverleners, psychiatrie.


Vooropleiding

hbo+ werk- en denkniveau

Leerdoelen

  • Het dossier van een kind/jongere/volwassene grafisch in kaart kunnen brengen.
  • Verbanden leren leggen tussen elementen van de levenslijn.
  • Hypotheses kunnen genereren uit de levenslijn.
  • Vertaling naar diagnostiek en diagnostisch proces

LiteratuurBij de cursus is inbegrepen (t.w.v. € 19,90) een exemplaar van het boek Grafische Dossieranalyse van Martine F. Delfos 2016  ISBN 9789088506703. De literatuur dient voor aanvang van de cursus gelezen te zijn, waardoor de cursus vruchtbaar gemaakt kan worden.

Accreditatie

Deelnemers krijgen een certificaat van deelname van Logavak Opleidingsgroep BV.

Accreditatie kan worden aangevraagd bij diverse beroepsgroepen. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met info@logavak.nl.

Voorwaarden

Op dit aanbod zijn de algemene voorwaarden van Logavak Opleidingsgroep BV van toepassing.


Aanvullend

Bij de deelnameprijs zijn koffie/thee en een lunch inbegrepen.