Kennismaken met kinderen


Als ik met kinderen die ik niet ken, maar soms ook met volwassen die ik niet ken moet praten stel ik mij vaak eerst voor met een tekening. Ik teken mijzelf, mijn gezin samen met de katten en vertel dat ik onder andere boeken schrijf en mijn vrouw voor de minister van verkeer werkt.

tekening 2Op het moment dat ik dit teken ben ik niet meer die vreemde meneer, maar ben ik de meneer van de katten geworden. Ik heb een gezicht gekregen. Het kind zal verbaasd zijn dat ik teken. Ik vraag dan of het kind nog iets wil weten over mij. Vaak volgen er dan vragen over de katten en vertelt het kind dat het ook huisdieren heeft. Het eerste contact is gelegd. Zeker wanneer er een nieuw kind in de klas komt is dit een aardige manier om jezelf als juf of meester voor te stellen. Veel effectiever dan om in woorden uit te leggen wie je bent, want wat vertel je een nieuw kind van vijf over jezelf?

Auteur: Ben Baarda

Dr. Ben Baarda leidt een wat gespleten bestaan, naast boeken over en statistiek en onderzoekmethoden, publiceert en traint hij op het gebied van communicatie met kinderen en adolescenten. Hij is docent van de training Creatief Communiceren met kinderenaangeboden door Logavak. Tijdens deze training maakt u kennis met verschillende creatieve communicatietechnieken en leert u hoe u aan kunt sluiten bij de belevingswereld van kinderen.

Meer informatie leest u in het artikel Creatief communiceren met kinderen?


30-11-2018

Nieuwsbrief


Selecteer uw interessegebied: