Stress als bron van angst


Stress en angstOnze (Nederlandse) wereld staat bol van stress. Dat laatste is een bron voor angst die niet altijd zichtbaar is. Stress is een psychisch begrip, maar een lichamelijke actie. Psychosomatiek (ook wel SOLK genoemd, Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten) betekent dat er een lichamelijke reactie is op een psychische of lichamelijke gebeurtenis. Je kunt stress krijgen van je werk dat je niet helemaal aankunt, maar ook van de ontdekking van kanker in je lichaam.

De lichamelijke reactie betekent niet dat er iets in het lichaam ’stuk’ is, maar wel dat er iets aan de hand is. Wanneer de stress echter aanhoudt en niet opgelost wordt, gaat er op den duur ook iets ‘stuk’ in het lichaam; dat wil zeggen dat het functioneren van een deel, bijvoorbeeld een orgaan, mis gaat. Stress is ook een belangrijke trigger voor ernstige ziekten.

Angst hangt samen met stresshormonen en is een reactie op een vorm van gevaar. Angst kan in de snelle route leiden tot agressie en in de langzame route zichtbaar blijven tot het depressie wordt. De snelle route wordt ondersteund door testosteron, de langzame door adrenaline. Angst gaat vaker gepaard met psychosomatische klachten en komt vaker voor bij vrouwen. 

Man-vrouw verschillen
Mannen en vrouwen zijn verschillend én hetzelfde wat ook leidt tot overeenkomsten. De man-vrouw verschillen en zijn misschien wel het duidelijkst in geval van gevaar. Inzicht in- en openstaan voor verschillen en overeenkomsten geven meer ruimte om te begrijpen en om onbegrip te accepteren en hulp te verlenen die daadwerkelijk aansluit bij de uniciteit van de mens zowel lichamelijk als geestelijk, zowel aan het kind als aan de volwassene.

Auteur: Martine Delfos

Cursus Angst en Psychosomatiek
In deze cursus worden het angstmodel en het psychosomatiekmodel uitgelegd en wordt behandeld hoe men het probleem in de bodem zelf aanpakt. Therapie kan pas effectief worden als de hormonale bodem enigszins geneutraliseerd is. In de therapeutische praktijk dringt dit inzicht steeds meer door. In de modellen zijn de meest recente onderzoeksbevindingen verwerkt en in de loop der tijd zijn de modellen door steeds meer onderzoek ondersteund. Verder lezen? Kijk dan op https://www.logavak.nl/aanbod/3/27/1184/angst-en-psychosomatiek.

Gerelateerde boeken
Martine F. Delfos. De schoonheid van het verschil. Waarom mannen en vrouwen verschillend én hetzelfde zijn, 6e druk. Meer informatie...


30-10-2018

Nieuwsbrief


Selecteer uw interessegebied: