Van (vecht-)scheiden naar samenwerken


Eva (38) en Job (42) zijn negen jaar getrouwd als Eva de stekker uit het huwelijk trekt. Samen hebben ze twee kinderen, Anne (8) en Joris (4). Eva en Job kunnen geen overeenstemming bereiken over hun ouderschapsplan; de verdeling van de woning blijft in de weg staan én hun ratio lijkt uitgeschakeld als zij met elkaar in contact zijn. Zowel Eva als Job heeft op enig moment het gevoel dat er niets meer te verliezen is. De focus op wraak is zo groot dat zij elkaar over de figuurlijke rand van de afgrond proberen te duwen. Het maakt hen zelfs niet meer uit of zijzelf dan wel de kinderen ook in het ravijn vallen.

Door een (echt)scheiding wordt partnerschap verbroken. Maar ouderschap - op welke manier dan ook ingericht - blijft een levenslang proces van ouders samen. Binnen een vechtscheiding kunnen ouders de combinatie van loslaten van het partnerschap en vasthouden aan het ouderschap niet (meer) maken. Doordat zij in beslag zijn genomen door hun conflictsituatie, zijn zij minder beschikbaar voor hun kinderen. Emoties overheersen en de ouders zijn niet langer voor rede vatbaar. Waar eerst sprake was van liefde, overheerst nu woede en wrok. Die kunnen blijven bestaan en toenemen omdat de ouders deze gevoelens bij elkaar triggeren. In deze staat van zijn hebben mediation of andere gezamenlijke gesprekken met de beide ouders geen impact meer.

Professionals die werken met ouders in vechtscheidingssituaties, zitten vaak met de handen in het haar. Hoe kan er in een dergelijke situatie van ouders worden verwacht dat zij toch samenwerken als collega-ouders? Een overigens reëele verwachting vanuit de maatschappij én in het belang van de betrokken kinderen. En hoe kunnen professionals deze groep ouders ondersteunen om ondanks hun conflicten toch samen te werken in het belang van de kinderen? 

DE-ESCALATIE BIJ (V)ECHTSCHEIDINGEN
Als antwoord op vragen om specifieke ondersteuning voor ouders in hoogconflictueuze scheidingssituatie is DEES in het leven geroepen. DEES staat voor De-Escalatie bij (v)EchtScheidingen. Hieronder staan ter illustratie drie belangrijke speerpunten van de DEES-methodiek beschreven.

Lees verder op pagina 42 t/m 45 van het online Magazine Echt Scheiden.

Klik hier voor meer informatie over de training.


10-06-2020

Nieuwsbrief


Selecteer uw interessegebied: