Alternatieve manieren om de Corona crisis met kinderen te bespreken


Mensen die mij kennen zullen weten dat ik niet zo gek ben op het praten met kinderen over problemen. Als ik tegen mijn kinderen zeg ‘we moeten eens praten’ schrikken ze waarschijnlijk.

Dat wil niet zeggen dat je problemen niet bespreekbaar moet maken, maar doe dat alsjeblieft op een kindvriendelijke manier. Het maken van een stripverhaal is een van de manieren waarop ik problemen met kinderen bespreek, bijvoorbeeld over pesten. De strip laat goed zien wat het pestgedrag precies omvat en biedt mogelijkheden om met kinderen na te denken over reactiewijzen. Het voordeel is ook dat als je het kind weer terug ziet, je de strip weer voor de dag kan halen en verder kunt uitbreiden met de ervaringen die het kind heeft opgedaan.

Ook wanneer je de Coronoproblematiek met  kinderen wilt bespreken kan je dat in de vorm van een strip doen, die je samen met de kinderen online maakt. Op internet vind je veel programma’s, zoals Storyboard That, waarmee je een aanzet tot een strip kunt maken, die verder door kinderen kan worden ingevuld.

Spelletjes bieden eveneens veel mogelijkheden om problemen bespreekbaar te maken. Ik heb een aanzet gemaakt tot een Corona-ganzenbordspel. Ook hier is het aardig om de kinderen bij het maken van het spel te betrekken. Waar moet je allemaal aan denken en hoe ernstig is dat? Als je in je handen niest in plaats van in je elleboog, hoe erg is dat dan en hoeveel plaatsen moet je dan terug op het speelveld? En wat voor goede dingen kun je doen om plaatsen te winnen?

Uiteraard ben ik heel benieuwd of jullie wat aan deze tips hebben en ben nog meer benieuwd naar de stripverhalen en ganzenbordspellen die jullie maken. Je kunt reageren via info@logavak.nl, zodat we de ideeën hieronder kunnen plaatsen en anderen ook gebruik kunnen maken van jullie inspanningen.

Auteur: Ben Baarda

Ben Baarda biedt bij Logavak de training Creatief communiceren met kinderen aan.


19-03-2020

Nieuwsbrief


Selecteer uw interessegebied: