Praktische tips voor partners om samen deze periode goed door te komen


Door het Coronavirus blijven we met z’n allen zoveel mogelijk binnen. De eerste dagen denk je nog: gezellig drie weken samen thuis. Maar na een paar dagen spelen de eerste irritaties op. Waarom voert hij geen snars uit? Hoezo laat zij al haar vaat staan? We kunnen toch samen even door het huis poetsen in plaats van dat ik alles alleen moet doen? Zit die mobiel vast aan je hand?

Hoe houden we onze relatie deze weken leuk en zorgen we ervoor dat we niet samen de escalatieladder afduikelen en in staat van oorlog met elkaar belanden? Hieronder een aantal handige tips:

Zorg voor structuur
Maak iedere avond samen een schema voor de volgende dag. Plan samen jullie werktijd, tijd voor de kinderen, tijd voor het huishouden, tijd voor elkaar en een ieders eigen-tijd. Een beetje structuur kan een hoop spanningsmomentjes ondervangen. Zorg dat je allebei tevreden bent met het schema en houd je hieraan. Loopt het een dag anders? Bedenk je dan dat het morgen weer een nieuwe dag is.

Werktijd
Geef elkaar de ruimte om je werk te kunnen doen. Maak eventueel een plek in huis waar jullie elkaar afwisselen om te werken. Terwijl de ander voor de kinderen zorgt, het huishouden doet of een ander klusje aanpakt.

Tijd voor de kinderen
Wissel deze tijd af. Verzin allebei leuke activiteiten om naast het schoolwerk met de kinderen te ondernemen. Accepteer elkaars verschillen en laat jullie kinderen hiervan genieten.

Tijd voor het huishouden
Pak allebei klussen op waar jullie in uitblinken. Zorg ervoor dat je allebei ongeveer evenveel tijd aan de huishouding besteedt. Dit voorkomt een hoop frustraties.

Tijd voor elkaar
Maak iedere dag tijd voor elkaar. Wat jullie doen? Bepaal dat om de dag voor elkaar. Geen zin? Doe toch gewoon mee en laat je verrassen door je partner.

Eigen-tijd.
Geef elkaar iedere dag de ruimte om ongestoord de tijd in te vullen op een manier die jouw partner wil. Iedereen gaat op zijn of haar eigen manier om met spanningen en onzekerheden. Op deze manier komen jullie eraan toe om even te resetten tijdens deze lastige periode.

Auteur: Lianne van Lith

Meer lezen? Binnenkort verschijnt het boek Ruzie in de relatie. Vol achtergrond informatie over relationele ruzies en hoe hiermee om te gaan. Bestel nu alvast uw exemplaar!

Bent u op professioneel gebeid geïnteresseerd in de mens achter de conflicten? Wilt u als mediator mensen begeleiden die ervoor kiezen om conflicten samen op te lossen in plaats van strijd te voeren? Of wilt u investeren in uw persoonlijke ontwikkeling op het gebied van mediation? Lees dan verder.


19-03-2020

Nieuwsbrief


Selecteer uw interessegebied: