De Kinderopvangcoach

Cursusduur: 6 dagen van 9.30 – 16.30 uur
Studiebelasting: Iedere bijeenkomst vereist ongeveer 6 tot 8 uur voorbereiding.
Niveau: HBO werk- en denkniveau (zie aanvullend)
Docenten: Wilmie Colbers
Deelnameprijs : 1.590,00
Incompany aanvraag
Dit opleidingstraject voldoet aan de eisen zoals gesteld door de wet IKK en is door FCB als branche-erkende scholing aangemerkt: zie hier voor de betreffende pagina.

De opleiding Kinderopvangcoach leidt je op tot coach voor de kinderopvangbranche.
Dat is in de lijn van het Akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang zoals afgesproken door het ministerie van SZW, BOinK, de Brancheorganisatie Kinderopvang, CNV Zorg en Welzijn, FNV Zorg en Welzijn en MOgroep.

Wil jij bijdragen aan verdere professionalisering en goed voorbereid aan de slag gaan als coach? De benodigde kennis, vaardigheden en uiteraard jouw basishouding komen aan bod in deze gedegen zesdaagse opleiding.

Hoe bepaal je je positie ten opzichte van de collega’s die je coacht?
Door zorg te dragen voor de coachrelatie die je aangaat en jouw aandeel goed onder de loep te nemen, bereik je het beste resultaat. Jouw betrokkenheid kan het verschil maken. Je leert hoe je intellectueel stimulerend beschikbaar bent en hoe je mensen motiveert. Daarnaast krijg je zicht op hoe jij als teamcoach je team kunt empoweren. Met als doel samen het verschil te maken voor kinderen, ouders en collega’s.

In de dagelijkse praktijk van een kinderopvangcoach kom je vele uitdagingen tegen. Tijdens de opleiding reflecteer je met elkaar op hoe je handelt, denkt en voelt in uitdagende situaties en hoe je elkaar kunt coachen daarbij. Deze ervaring neem je mee naar je werk.

De opleiding is opgebouwd uit kennisoverdracht, ervaringsoefeningen, rollenspelen en groepsdiscussies. Na iedere opleidingsdag ga je aan de slag met een opdracht op de werkvloer. Een verslag daarvan mail je door aan de trainer. Dit geeft input voor de volgende opleidingsdag. Je maakt je eigen ontwikkelingsverhaal tijdens deze opleiding, waarvan je op de laatste dag een presentatie geeft.

Lees alles over de training in de folder!


EXTRA!
Als deelnemer krijg je zonder verdere kosten een jaarabonnement op het tijdschrift BBMP erbij. Zo blijf je bij over bestuur, beleid, management en pedagogische thema's in het kindcentrum.

Programma

De opleiding bestaat uit 6 dagen met de volgende thema's:

Dag 1: Jijzelf als coach

Dag 2: Ik en jij

Dag 3: Jijzelf in het team

Dag 4: Jij als pedagogisch coach

Dag 5: Jouw power en jouw intuïtie

Dag 6: De coach als flexibele, warme alleskunner

Iedere opleidingsdag start om 9.30 uur en eindigt om 16.30 uur.
Het volledige programma vindt u hier.

Doelgroep

De opleiding ‘de Kinderopvangcoach’ is bedoeld voor ervaren pedagogisch medewerkers in de kinderopvang die zich verder willen ontwikkelen en die een passie hebben om te willen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van kinderopvang.

Het minimum aantal deelnemers is 6, het maximum aantal deelnemers is 12. Bij minder dan 6 deelnemers gaat de cursus niet door.


Vooropleiding

Minimaal een afgeronde MBO 4 opleiding, HBO werk- en denkniveau.

Leerdoelen

Na het afronden van de opleiding is de pedagogisch medewerker uitgegroeid tot Kinderopvangcoach. Dit betekent dat hij of zij een houding als coach heeft ontwikkeld, kennis heeft  opgedaan van verschillende coachingsmethodieken en – instrumenten en dat hij of zij vaardigheden heeft ontwikkeld om pedagogisch medewerkers te coachen. Hij of zij voelt zich steviger  in het omgaan met de uitdagingen tijdens het coachen en is in staat om een presentatie te geven om te inspireren en motiveren.

Voor wat betreft de geformuleerde eisen in het IKK, gekoppeld aan de inhoud van deze leergang:

Branche erkende scholing voor Pedagogisch beleidsmedewerker/ coach 
Een branche erkende Scholing voor Coaching omvat de volgende leerdoelen:

 • kent en beheerst verschillende gesprekstechnieken (dag 1-werken aan eigen gespreksvaardigheden, open vragen stellen, actief luisteren)
 • is in staat tot het herkennen en erkennen van verschillende leerstijlen bij medewerkers (dag 2- 
 • heeft kennis van en hanteert feedbackregels (dag 1- feedbackgeven en ontvangen)
 • kan ontwikkelingsgerichte feedback geven aan medewerkers(dag 1- feedback – feedforward)
 • is in staat een vertrouwensband met medewerkers op te bouwen en te onderhouden (dag 1- opbouwen van een coachingsrelatie en de eigen rol binnen de organisatie)
 • zet mogelijkheden en kwaliteiten van de medewerkers zo optimaal mogelijk in (dag 2- verschillende persoonlijkheidstypen, dag 3- motiveren, stimuleren en betrokkenheid creëren)
 • kan confronteren – een spiegel voorhouden (dag 5- omgaan met weerstand)
 • is in staat om op een transparante wijze medewerkers te coachen binnen een hiërarchische relatie (dag 1- de rol en de houding van de coach ten opzichte van de leidinggevende rol, dag 3 samen reflecteren en werkplekleren, teamcoaching)
 • kan knelpunten en / of hiaten in de werkzaamheden, kennis en vaardigheden van pedagogisch medewerkers signaleren en kan coachingsbehoeften achterhalen (dag 4- lerende organisatie en hoe de leerbehoeften van medewerkers in beeld te krijgen en houden en daarbij de coachingsbehoeften in kaart brengen)
 • kan een (individueel/ groepsgericht) coachingsplan opstellen (dag 3,4,5,6 – opstellen van een coachingsplan voor individu en groep) 
 • weet hoe de kwaliteit van het functioneren van medewerkers te bewaken en dit te bespreken met de leidinggevende (dag 4- lerende organisatie, interactievaardigheden en zorgkinderen)

Literatuur

Bij deze opleiding wordt gebruik gemaakt van een uitgebreide reader, welke bij de opleidingsprijs is inbegrepen.
De deelnemers worden verzocht één boek aan te schaffen van de literatuurlijst. Dit wordt tijdens de eerste bijeenkomst besproken.

Accreditatie

Deelnemers krijgen een certificaat/diploma van Logavak Opleidingsgroep BV.

Accreditatie kan worden aangevraagd bij diverse beroepsgroepen. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met info@logavak.nl.

Klantervaringen

Deze opleiding wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,5!

Voorwaarden

Op dit aanbod zijn de algemene voorwaarden van Logavak Opleidingsgroep BV van toepassing.


Aanvullend

In samenwerking met Logavak biedt Wilmie Colbers ook de volgende opleidingen aan: 

 • Rust in de babygroep. Echt wel!
 • Intervisie begeleiden in de kinderopvang (1 dag)
Daarnaast is zij via info@logavak.nl beschikbaar voor individuele- of teamcoaching, advies, op maat gemaakte training, ontwikkeltrajecten, implementatietrajecten en als pedagogisch coach/ kinderopvangcoach. 

Bij de deelnameprijs zijn koffie/thee en lunches inbegrepen. 

Lees ook nog eens het artikel uit BBMP: Meer dan complimenten bij een kopje koffie (voor PDF klik hier)