College Lone Wolves

Cursusduur: 3,5 uur
Niveau: HBO werk- en denkniveau
Docenten: dr. Martine F. Delfos
Deelnameprijs : 295,00
Deze cursus is onderdeel van de leergang Collegereeks Interventies voor een veilige samenleving.
Incompany aanvraag
Het begrip Lone Wolf wordt soms te letterlijk genomen. Daarom wordt ook wel de wat neutralere term ‘potentieel gewelddadige eenling’ gebruikt. Hij, bijna altijd een hij, is alleenzaam en kan van daaruit aansluiten bij de roedel uitgeslotenen van deelname aan de maatschappij, zoals IS.

We denken bij Lone Wolves aan terrorisme; dit is ook de groep die publieke aandacht krijgt. Maar er is een heel spectrum van Lone Wolves dat aandacht verdient. Wat betekent die Lone Wolf? En hoe uniek is deze in onze maatschappij?

Tijdens deze middag gaan Martine Delfos en een expert van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in op het sociale wereldbeeld en de ervaring van de Lone Wolf en over het verschil tussen de klokkenluider en de Lone Wolf. Daarbij wordt besproken hoe een land en de mensen in het land preventieve maatregelen kunnen nemen (en dus hoe het spectrum van Lone Wolves aandacht moet krijgen) tegenover de bewustzijnsvernauwing van de angstcultuur.

Tip! Dit college maakt deel uit van de Collegereeks Interventies voor een veilige samenleving (de colleges zijn ook los te volgen).Deze reeks gaat, onder leiding van Jaap van Vliet, in op verschillende kanten van criminaliteit. Wetenschappers en professionals uit het veld kijken waarom mensen bepaalde delicten plegen, wat de impact van deze criminaliteit is op de samenleving, maar vooral ook hoe dit voorkomen (of in ieder geval verminderd) kan worden. Wat zijn de signalen? Daarbij komen onderwerpen als privacy en communicatie tussen diverse instanties in deze reeks terug: wat weegt meer wanneer het aankomt op de veiligheid van de samenleving? 

Korting: Hoe meer colleges u volgt, hoe minder u per college betaalt!

Programma

13.00 uur - Inloop
13.30 uur - Opening middagvoorzitter Jaap van Vliet
13.45 uur - Martine Delfos
14.45 uur - Pauze
15.15 uur - Expert Ministerie van Binnenlandse Zaken 
16.15 uur - Discussie
16.45 uur - Afronding en borrel
17.15 uur - Einde

Leerdoelen

Deelnemers krijgen onder andere inzicht in:

  • Het ontstaan en de achtergrond van Lone Wolfs.
  • De betekenis van preventie.
  • Het bestaan en ontstaan van een angstcultuur.
  • Het effect van een angstcultuur.

Accreditatie

Deelnemers krijgen een certificaat van deelname van Logavak Opleidingsgroep B.V.
Accreditatie kan worden aangevraagd bij diverse beroepsverenigingen. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met info@logavak.nl.

Voorwaarden

Op dit aanbod zijn de algemene voorwaarden van Logavak Opleidingsgroep BV van toepassing.