Oplossingsgericht werken voor jeugdhulpverleners

Cursusduur: 2 dagen, met enkele weken tussentijd
Studiebelasting: 20 uur
Niveau: HBO werk- en denkniveau
Deelnameprijs : 745,00
Incompany aanvraag
In deze praktische tweedaagse training leer je hoe je mensen helpt hun eigen problemen op te lossen. We laten je aan den lijve ervaren hoe ook jouw oplossend vermogen als begeleider wordt versterkt. Deze training is gebaseerd en opgebouwd aan de hand van beschrijving van de Oplossingsgerichte methodiek die in 2017 wetenschappelijke erkenning heeft gebracht in Nederland (https://www.movisie.nl/esi/oplossingsgericht-werken).

In deze beschrijving worden 4 doelen benoemd die de basis vormen voor deze training. We nemen je mee langs deze vier doelen. De theorie van het Oplossingsgericht werken wordt gekoppeld aan jouw praktijk. Je oefent met de Oplossingsgerichte technieken en de houding die erbij past. Je oefent te werken vanuit de vragen van, en het nut voor jouw klanten.

Kleine (oplossingsgerichte) veranderingen in je manier van werken zullen al meteen een ander effect geven. Het is echter niet makkelijk om de vereiste houding en vaardigheden toe te blijven passen bij lastige casussen. Dit vereist oefening, observatie en reflectie. Deze basis- en opfristraining biedt je de eerste kennis, houding en vaardigheden én laat je veel oefenen met de materie. De werkervaring die tussen de trainingsdagen wordt opgedaan wordt
benut.

De (onderzochte) ervaring leert dat je meer energie overhoudt, een ander contact krijgt met klanten, die meer hoop en vertrouwen ontwikkelen, terwijl je werk minstens even effectief blijft. 

Programma

09.15 uur - 09.30 uur Inloop met koffie en thee
09.30 uur - 11.00 uurInleiding op het totale programma. Wat is de kern van het Oplossingsgericht werken?
Doel 1 “de cliënt weet wat hij wil”: Hierbij horen oefeningen en theorie over vragen die de cliënt helpen zijn doel te verwoorden.
We oefenen met oa de wondervraag,nuttigheidsvraag en doelonderhandelingen.
11.00 uur - 11.15 uurPauze
11.15 uur - 12.30 uurOefeningen met betrekking tot het eerste doel: 'de cliënt weet wat hij wil'. 
12.30 uur - 13.30 uurLunch
13.30 uur - 14.45 uurDoel 2: "de cliënt weet hoe te bereiken wat hij/zij wil"
Oefeningen en theorie om hulpbronnen van de cliënt te activeren. Daarbij wordt aandacht besteed aan de relatievraag, uitzonderingen en concretiseringsvragen.
14.45 uur - 15.00 uurPauze
15.00 uur - 16.15 uurVervolg met betrekking tot doel 2: oefeningen, reflectie en feedback
16.15 uur - 16.30 uurAfronding en evaluatie: wat was er nuttig? Wat ga je toepassen? En welke theorie moet je bestuderen?
16.30 uurAfsluiting



DAG 2

9.15 - 9.30 uur

Inloop met koffie en thee

9.30 - 11.00 uur
Doel 3: "De klant heeft hoop (+ vertrouwen en motivatie) om te kunnen bereiken wat hij/zij wil.
Theorie en oefeningen om hoop en vertrouwen te stimuleren bij de cliënt.
Theorie: o.a. allegience en sociaal constructivisme;
We oefenen met  o.a. diverse schaalvragen, fysieke en emotionele signalen

11.00 - 11.15 uur

Pauze

11.15 - 12.30 uur

Vervolg met doel 3: oefeningen, reflectie, feedback

12.30 - 13.30 uur

Lunch

13.30 - 14.45 uur

Doel 4: "De klant zet concrete stappen op weg naar haar/zijn doel ."
Oefeningen en theorie om de cliënt te stimuleren concrete stappen te zetten.
Er wordt geoefend vanuit de theorie: over de omgang met moeilijke cliënten. We oefenen met vragen over oa: terugvalpreventie, autonomie, versterkingsflowchart (co-expert relatie).
 

14.45 - 15.00 uur

Pauze

15.00 - 16.15 uur

Vervolg doel 4: oefeningen, reflectie, feedback,

16.15 - 16.30 uur

Afronding en evaluatie

16.30 uur

Afsluiting

Doelgroep

De cursus Oplossingsgericht Werken is bedoeld voor hulpverleners, opleiders, coaches en leidinggevenden die enthousiast zijn om met de Oplossingsgerichte methode aan de slag te gaan.


Vooropleiding

Minimaal HBO niveau; mogelijk is MBO niveau 4 met veel werkervaring plus intervisie-ervaring. 

Leerdoelen

Deelnemers hebben:

  • Inzicht in de principes en uitgangspunten van het Oplossingsgericht Werken (OW). 
  • Vaardigheid op beginnend niveau in het toepassen van de relevante technieken van het OW, in het versterken van de autonomie van cliënten, in het opmerken van eigen oordelen, meningen en adviezen en deze kunnen weglaten, in het inwinnen van cliëntfeedback. Vaardigheid in reflecteren op eigen denken, voelen en handelen. Vaardigheid in het bespreken met collega’s van (vragen m.b.t.) de eigen werkervaringen.
  • Kennis van het sociaal constructivisme, communicatie en interactie, taal van oplossingen
  • Bewustwording van het denken in krachten (i.p.v. klachten), van het principe van leading-from-1-step-behind, van het principe van “niet- weten”, 
  • Toepassen op beginnend niveau van de verworven inzichten, vaardigheden, kennis en bewustwording op met cliënten en in intervisie met collega’s .

Literatuur

Bij de deelnameprijs is de volgende uitgave (ter waarde van € 45,-) inbegrepen: I.K. Berg en P. de Jong, (2015), “De kracht van Oplossingen”. Amsterdam, Pearson. Daarbij worden er diverse artikelen gelezen.

Accreditatie

Deelnemers krijgen een certificaat van deelname van Logavak Opleidingsgroep BV.
De accreditatie voor de training Oplossingsgericht werken voor jeugdhulpverleners is goed gekeurd door SKJeugd onder ID nummer: SKJ205838 en levert 18.00 punten op.

Voorwaarden

Op dit aanbod zijn de algemene voorwaarden van Logavak Opleidingsgroep BV van toepassing.


Aanvullend

Het minimum aantal deelnemers is 6, het maximum aantal voor 1 docent is 12. Bij 13 - 24 deelnemers wordt gewerkt met twee docenten. Bij minder dan 6 deelnemers gaat de cursus niet door.