Postpartum depressie: oorzaken, gevolgen en adequate ondersteuning

Cursusduur: 1 dag
Studiebelasting: 8 uur
Niveau: HBO/WO werk- en denkniveau
Deelnameprijs : 395,00
Incompany aanvraag
Postpartum depressie is de meest voorkomende complicatie rondom zwangerschap en bevalling. Tien procent van de pas-bevallen vrouwen ontwikkelt ernstige angst- of somberheidsklachten. Dat zijn in Nederland jaarlijks 20.000 vrouwen. Evenzoveel kinderen hebben in de eerste belangrijke maanden (soms zelfs jaren) van hun leven te maken met een depressieve moeder. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. 

Het is van groot belang dat vrouwen met een postpartum depressie zo snel mogelijk deskundige ondersteuning krijgen. Hun depressie hoeft dan niet ernstiger te worden of langer te duren dan nodig is. Helaas krijgen de meeste vrouwen die ondersteuning op dit moment niet. Het taboe op postpartum depressie is groot. Wie voelt zich nou ongelukkig wanneer ze net moeder is geworden? Veel vrouwen zijn bang dat hun kindje bij hen zal worden weggehaald wanneer zij eerlijk vertellen hoe ze zich voelen. Wanneer vrouwen wel de moedige stap zetten om over hun klachten te praten, worden zij lang niet altijd goed geholpen. ‘Joh, dat hoort erbij, het is ook niet niks om een baby te krijgen’, krijgen zij te horen, of de klachten worden als ‘gewone’ depressie gekenmerkt, terwijl een postpartum depressie in allerlei opzichten geen ‘gewone’ depressie is. Zorgprofessionals die wél goed geïnformeerd zijn over postpartum depressie en aanverwante psychische stoornissen na een bevalling, kunnen een wereld van verschil maken voor de betreffende vrouw, haar partner en haar baby.

Deelnemers aan deze cursus leren wat een postpartum depressie is, waarom die anders is dan een ‘gewone’ depressie en wat de oorzaken en de mogelijke gevolgen zijn. Zij leren een postpartum depressie te bekijken vanuit een biopsychosociaal perspectief. Tevens is er in de cursus aandacht voor preventie en voor de impact van een postpartum depressie op de interactie tussen moeder en kind. En natuurlijk wordt stilgestaan bij de vraag wat je vanuit jouw eigen werkveld kunt doen om de moeder en haar gezin te helpen.  Na deze eendaagse cursus ben je goed op de hoogte van de meest recente wetenschappelijke inzichten met betrekking tot postpartum depressie en heb je praktische handvatten om in je dagelijkse werk bij te dragen aan een spoedig en duurzaam herstel van vrouwen die depressief zijn in deze bijzondere fase van hun leven. 

Programma

09.00 uur - 09.30 uur - Inloop, koffie/thee
09.30 uur - 11.00 uur - Kennismaking, quiz en presentatie: Wat is postpartum depressie?
11.00 uur - 11.15 uur - Pauze
11.15 uur - 13.00 uur - Vervolg presentatie en delen van ervaringen
13.00 uur - 13.45 uur - Lunch
13.45 uur - 15.15 uur - Wat kun je doen? Hoe maak je een sociale kaart?
15.15 uur - 15.30 uur - Pauze
15.30 uur - 16.30 uur - Afronding en afspraken over feedback op eigen sociale kaart

Doelgroep

Professionals in de moeder-babyzorg en eerstelijns GGZ. Verloskundigen, poh-ggz, huisartsen, gynaecologen, jeugdartsen, kinderpsychologen/-coaches/-psychiaters, medewerkers kinderdagverblijven, buurtteams etc.

Leerdoelen

Na de cursus kan de deelnemer verschillende psychische stoornissen die na een bevalling kunnen ontstaan, van elkaar onderscheiden. Hij/zij kent de eventuele gevolgen van deze stoornissen voor moeder en kind, is op de hoogte van het belang van tijdige en adequate ondersteuning en kan voor zijn/haar eigen regio een sociale kaart samenstellen van gespecialiseerde hulpverleners/coaches.

Accreditatie

Accreditatie kan worden aangevraagd bij diverse beroepsgroepen. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met info@logavak.nl.

Voorwaarden

Op dit aanbod zijn de algemene voorwaarden van Logavak Opleidingsgroep BV van toepassing.