De escalatieladder: onderkennen en interventies

Cursusduur: 1 dag
Niveau: HBO
Deelnameprijs: 395,00
Incompany aanvraag
> Inclusief Handboek Conflictmanagement t.w.v. 89 euro <

Conflicten, bijvoorbeeld op de werkvloer, komen maar al te vaak voor. Maar wat is eigenlijk de oorzaak van conflicten? En hoe zorg je voor de-escalatie van conflicten? Om hierin te kunnen interveniëren is het ontdekken en analyseren van het stadium waarin het conflict zit een voorwaarde.

De escalatieladder van Friedrich Glasl laat in drie fasen en negen treden conflict-escalatie zien. Elke stap op de ladder heeft gevolgen voor het conflictgedrag van mensen, hun houding, hun manier van denken en dus voor de ontwikkeling van het conflict. Conflicten escaleren door prikkels, bijvoorbeeld: een incident, een uit de hand gelopen telefoongesprek, een slecht gevallen bericht, een verkeerde toonzetting, input van derden of een niet nagekomen afspraak.


Conflicten de-escaleren ook door prikkels, bijvoorbeeld: het geven en ontvangen van begrip, het geven en ontvangen van waardering, input van nieuwe (feitelijke) informatie en het naleven van afspraken. Tevens spelen de eigen beeldvorming, gedachten en gevoelens een grote rol binnen de ontwikkeling van conflicten.
 
Van de leidinggevende wordt verwacht dat deze ertoe bijdraagt dat het conflict de-escaleert, waarbij de partijen stappen terug zetten op de ladder. Dat gaat meestal niet vanzelf. De partijen moeten net als bij escalatie wederom de figuurlijke drempels over. Hoe ziet de conflictladder van Glasl eruit? Hoe werkt deze? Hoe kan er bewust aan de-escalatie van conflicten worden gewerkt? En hoe zet je de conflictladder in tijdens gesprekken en interventies? Aan al deze aspecten wordt aandacht besteed gedurende deze training waar theorie en praktijk worden afgewisseld.Programma

TijdOnderdeel
9.00 - 9.30 uurInloop
9.30 - 12.30 uurDe escalatieladder van Glasl: theorie en praktijk
12.30 - 13.30 uurLunch
13.30 - 16.30 uurDe-escalatie en de toepassing van de escalatieladder in conflictoplossing
16.30 uurAfronding

Doelgroep

Deze training is bestemd voor een ieder met interesse voor het onderwerp en een beter begrip wil krijgen van de-escalatie van conflicten.

Leerdoelen

In deze training worden de volgende leervragen behandeld:

  • Hoe ziet het proces van escalatie bij een conflict eruit? 
  • Hoe werkt de Glasl-conflictladder bij analyse en interventie? 
  • Hoe werk je als collega, leidinggevende, manager of hr-functionaris bewust aan de-escalatie van conflicten? 
  • En hoe zet je de conflictladder in tijdens conflicthantering?

Literatuur

Bij aanvang van de training ontvangt u het standaardwerk  'Handboek Conflictmanagement' door dr. Friedrich Glasl (t.w.v. € 89,-).

Voorwaarden

Op dit aanbod zijn de algemene voorwaarden van Logavak Opleidingsgroep BV van toepassing.


Aanvullend

U ontvangt een deelnemerscertificaat van Medling.academy/ Logavak Opleidingsgroep.